Szerény javaslat rezsicsökkentés utánra

Állítólag izzanak a fogaskerekek a Századvégnél és a Habony Antal Minisztériumban is, hogy megtalálják azt az új rezsicsökkentés-sztorit, amivel majd a Fidesz megnyerheti a ’18-ban esedékest. Ők is tudják: a nagy kádári kompromisszum jogutódjának, a nagy orbáni kompromisszumnak a fenntartásához feltétlenül szükség lesz egy ilyen jellegű intézkedésre (értsd: osztjuk nektek a pénzt, cserébe ti elnézitek nekünk, hogy lopunk). Ki gondolta volna, hogy épp az ellenzéki, ultrabaloldali Párbeszéd Magyarországért párttól érkezik a megmentő ötlet?

Természetesen a feltétel nélküli alapjövedelmet nem úgy kell bevezetni, hogy szólunk a Gyurinak, hogy ugyan már, a kismillió uncsitesó istápolása helyett inkább rúgja be a pénznyomó gépet, aminek utána két pillanat alatt a Gambiai Iszlám Köztársaság szintjén találnánk magunkat dettó, nem. Mivel a magyar gazdaság versenyképeségének jövőbeni javulása egyébként is legalább olyan necces, mint a Fidesz újraválasztása, érdemes lenne a két problémakört összekapcsolni. Alapjövedelemmel. Így:

Irtsd a bürót, ne siránkozz!

Ha van feltétel nélküli alapjövedelem (fna), akkor minden más segély, támogatás, juttatás, járadék, pótlék, díj, állami biszbasz, meg a körülötte nyüzsgő bürokrácia azonnal kiirtható. És ha már ilyen szépen hullik a pénz az égből, akkor minden további nagy bürokráciacsökkentési terv is következetesen végigvihető, a kötelezően 100%-ig online állami ügyintézéssel együtt. (Akinek nincs nete, az menjen a könyvtárba.)

A minimálbér eltörlése

A minimálbér, meg annak az emelése rontja X ország versenyképességét, szokták mondani ügyes pénzügyesek. De ha van fna, az elég alap ahhoz, hogy semmilyen módon ne kelljen szabályozni a béreket: az alapjövedelem javítja a munkavállaló tárgyalási pozícióját, miközben a vállalati büró is csökken. Még jobban csökkenhet, ha marad az egykulcsos szja, cserébe ugrik a galaxis összes adókedvezménye.

A nagyvárosi ultrahippizmus beszüntetése

Az alapjövedelem szintjét úgy kell belőni, hogy ne késztessen munkakerülésre, de ugyanakkor azt se állíthassa senki, hogy éhezik. Valóban, ez valahol olyan 50 000 HUF környékén lehet. Ha van fna, akkor végre jogosan és szigorúan betiltható a koldulás és a guberálás. Akik pedig még így se képesek családnál, barátnál, civil vagy állami menhelyeken meghúzni magukat és munkát keresni (lásd még: minimálbér eltörlése), azokat oda kell tenni, ahova valók, a pszichiátriai zártosztályokra.

Az állami nyugdíjrendszer „szanálása”

A garantált nyugdíj maga az alapjövedelem legyen – a felosztó-kirovó típusú állami rendszer így egy tollvonással eltörölhető, a bürokráciájával együtt. Aki az fna-nál nagyobb nyugdíjat szeretne, az lesz kedves magán-nyugdíjbiztosítást kötni.

A bűnözés csökkentése

Hogy mondod, nincs megélhetési bűnözés? Dehogyis nincs: csak az van. Egyszerű ez, ha valaki nem tud elhelyezkedni a legális munkaerőpiacon, akkor illegális úton próbál pénzhez jutni, mert az éhhalálnál még az is jobb. Tiszta szívvel betörök, ha kell embert is ölök. Viszont ha van fna, az kriminalisztikai szempontból annyit tesz, hogy fejenként 50 000 HUF-nyival kevesebbet kell bűnözni ugyanannak a jövedelemnek az eléréséhez. Kevesebb lesz a frusztrált, agresszív ember, csökkenhet a rendfenntartási bürokrácia.

Egészségügyi reform

Ha mindenkinek alapból van egy zsák pénze, akkor senki sem állíthatja, hogy nem telik neki egészségbiztosításra. Így nyugodtan be lehet vezetni a tisztán piaci alapú egészségügyet: egy „életmentő” alapcsomag minden állampolgár számára legyen kötelező, további szolgáltatásokért meg lehet extra biztosításokat kötni az egymással versengőkkel. 

 

Most pedig térdeljünk körbe és imádkozzunk, hogy jöjjenek el értünk a Szíriuszról, és segítsenek meg bennünket a Gyurcsány Ferenc és Lázár János génjeiből keresztezett államreformer gyíkemberek! 

Ámen.